BeBeautiful: Κέντρα Αισθητικής, Spa και ομορφιάς στον Άγιο Δημήτριο | Αποτριχωση laser ipl, cavitation

( 0 items )

211 10 71000

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 18:07

Φυσικά και βιολογικά καλλυντικά

Τα Φυσικά καλλυντικά έχουν  μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, και μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία μας.

Εκτιμούμε την εύθραυστη ισορροπία του φυσικού κόσμου και  προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την αρμονία με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που φτιάχνουμε για εμάς και να είναι όσο το δυνατόν αβλαβή για τη γη. Η ανησυχία για την εμφάνιση μας πρέπει να είναι ισορροπημένη με την εξεύρεση συνείδησης έτσι ώστε να φροντίζουμε για το δέρμα μας  αλλά και για την υγεία μας εν γένει. Τα φυσικά καλλυντικά θα πρέπει να  προσφέρουν ομορφιά και υγεία.

Ωστόσο η αγορά  τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από πληθώρα «φυσικών» καλλυντικών, ελάχιστα όμως από αυτά είναι πραγματικά φυσικά ή έστω κι αν είναι μπορεί τα φυσικά συστατικά που περιέχουν να μην ενδείκνυνται  για την υγεία μας.


Μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία είναι και τα λεγόμενα φυτικά καλλυντικά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνεται διαχωρισμός φυσικών και φυτικών καλλυντικών. Σε Ευρώπη και Αμερική τα καλλυντικά που δεν έχουν χημικά τα ονομάζουν natural cosmetics και θεωρείται αυτονόητο πως τα natural cosmetics δηλαδή τα φυσικά καλλυντικά είναι τέτοια μόνον αν κι εφόσον δεν περιέχουν χημικά και δεν δοκιμάζονται σε ζώα.
Στην Ελλάδα ο διαχωρισμός σε φυτικά καλλυντικά γίνεται εκ του πονηρού γιατί κάποια καλλυντικά μπορεί να είναι φυτικά – δηλαδή οι πρώτες ύλες να προέρχονται από φυτά και βότανα – όμως να μην είναι φυσικά δηλαδή κάλλιστα μπορεί να περιέχουν κάθε είδους χημικά.
Έτσι δημιουργήθηκε και προωθήθηκε εντέχνως από μερικές πολύ μεγάλες εταιρείες ο όρος φυτικά καλλυντικά ώστε να μπερδεύεται ο κόσμος και να ταυτίζει το φυτικό με το φυσικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

 Πώς όμως μπορεί κανείς να αποφασίσει τι είναι καλό για εμάς και τι δεν είναι;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει κάποια πιστοποίηση ανεξάρτητου οργανισμού με διεθνή κύρος και αποδοχή, να αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος και η εταιρεία παραγωγής να έχει μια γενικότερη «πράσινη» πολιτική.
Οι οργανισμοί που πιστοποιούν προϊόντα και σε άλλες χώρες είναι :
Στην Ιταλία υπάρχει η AIAB-ICEA και η  CCPB,
στην Μεγ. Βρετανία η SOIL ASSOCIATION,
στη Γαλλία η ECOCERT
και στην Γερμανία οι BDIH, ECOCONTROL & OKOTEST.

Στην Ελλάδα ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ έχει συνάψει συμφωνία και εκπροσωπεί τον οργανισμό ICEA (Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης) για την πιστοποίηση καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης σώματος και απορρυπαντικών.

Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιούνται από την ICEA παράγονται :

  • Τηρώντας τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών
  • Χωρίς την προσθήκη GMO - genetically modified organism (ΓΜΟ γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί)
  • Χωρίς την χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.
  • Με βάση των ουσιών βιολογικής παραγωγής.

 Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιεί η ICEA προστατεύουν την υγεία του δέρματος και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ακολουθεί μια λίστα συστατικών των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται στα βιολογικά καλλυντικά:
1 .τα συνθετικά αρώματα, συμπεριλαμβανομένων των φθαλατων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες πως διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα., βλάπτουν το ήπαρ & τα νεφρά
2. πετροχημικά συστατικά όπως η παραφίνη (paraffinum liquidum) που δεν βιοδιασπώνται  και οι σιλικόνες … αποτελούν συστατικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ισχύει για όλα τα παράγωγα της πετροχημείας: είναι συνήθως μακρομόρια που ως επί το πλείστον φράζουν και τους πόρους του δέρματος.
3. Συνθετικές χρωστικές ύλες
4. Συστατικά τα οποία έχουν ληφθεί από χημικές διαδικασίες που θεωρούνται επικίνδυνες η μη φιλικές προς το περιβάλλον ( π.χ. ethoxylation, halogenation,…)
Παράδειγμα τέτοιων συστατικών είναι: τα PEG και τα PPG.
5. Συντηρητικά φαινοξυαιθανολη και parabens, φορμόλη, φορμαλδεΰδες και όσα «ελευθερώνουν» φορμαλδεΰδη, χημική ουσία υψηλά αλλεργιογόνο
6. Συστατικά που περιέχουν υδράργυρο και οργανικές ενώσεις του υδραργύρου, οι οποίες είναι τοξικές, προκαλούν ερεθισμό και υπάγουν ευαισθητοποίηση του δέρματος.
7. Πρώτες ύλες που προέρχονται από ζώα η προαπαιτούν την θανάτωση ζωών, όπως π.χ : το κολλαγόνο, …
(Οι δοκιμές και τα πειράματα στα ζώα απαγορεύονται)
Σ’ έναν χώρο που όλο και περισσότερο αναπτύσσεται η πιστοποίηση βιολογικών καλλυντικών και γενικότερα οικολογικών προϊόντων αποτελεί μια εγγύηση αλλά και ένα σημαντικό στοιχειό ποιότητας

 

Από το blog μας

Η δίαιτα του στρατού

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη δίαιτα-διατροφή του στρατού προκειμένου να διατηρήσετε την ομορφιά σας και αναρωτιέστε περί τίνος…

Δείξτε φρέσκια και όμορφη τα Χριστούγεννα

H αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει και ενόψει των γιορτινών εμφανίσεων, όλες οι γυναίκες θέλουν να δείχνουν…

6 Tips για να διατηρήσετε το μαύρισμα σας το φθινόπωρο

Περάσατε ώρες κάτω από τον ήλιο χτίζοντας το τέλειο εξωτικό χρώμα και ξοδέψατε αρκετά χρήματα για να προστατευτείτε και να…

5 αλήθειες για την κυτταρίτιδα που πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε τις πέντε βασικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα.

Το καλάθι σας είναι άδειο.