BeBeautiful: Κέντρα Αισθητικής, Spa και ομορφιάς στον Άγιο Δημήτριο | Αποτριχωση laser ipl, cavitation

( 0 items )

211 10 71000

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 15:14

Το Δέρμα - Η Επιδερμίδα

Αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε σαν όργανο, εντούτοις το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος είναι το δέρμα μας. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 3.6 κιλά και καταλαμβάνει έκταση περίπου 2 τετραγωνικών μέτρων. Το δέρμα μας αποτελείται από ένα σύνθετο σύστημα κυτταρικών στιβάδων, νεύρων και αδένων που έχει όχι μόνο για να μας προστατεύει αλλά και για να μας ενώνει με το περιβάλλον γύρω μας.

 

Το δέρμα λειτουργεί ως μια αδιάβροχη, μονωτική ασπίδα που προφυλάσσει το σώμα από τις ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις χημικές προσβολές. Εκκρίνει αντιβακτηριακές ουσίες που προστατεύουν από μολύνσεις ενώ παράγει βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου σε υγιή οστά. Το δέρμα αποτελεί έναν αισθητήρα που διατρέχεται από νεύρα με σκοπό να κρατά τον εγκέφαλο σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Συγχρόνως το δέρμα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση στο σώμα μας.

Το δέρμα αποτελείται από τρείς στιβάδες. Η εξωτερική ονομάζεται επιδερμίδα και αποτελείται κυρίως από κύτταρα που καλούνται κερατινοκύτταρα και παίρνουν το όνομά τους από την πρωτεϊνη κερατίνη (βασικό δομικό συστατικό νυχιών και τριχών). Η επιδερμίδα φιλοξενεί ένα είδος αμυντικών κυττάρων τα οποία σημαίνουν συναγερμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος απέναντι σε ιούς και άλλους παθογόνους οργανισμούς.

Η επόμενη στιβάδα του δέρματος ονομάζεται χόριο ή ιδίως δέρμα. Οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου που διαθέτει το χόριο ευθύνονται για τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος. Τα αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν το χόριο βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας τη ροή του αίματος για να επιτρέψει την εξαγωγή θερμότητας όταν κάνει ζέστη και μειώνοντας τη ροή του όταν κάνει κρύο. Ένα δίκτυο από νευρικές ίνες και δέκτες δέχονται τα ερεθίσματα της θερμοκρασίας, του πόνου και της αφής τα οποία και μεταδίδουν στον εγκέφαλο.

Το χόριο φιλοξενεί τους τριχικούς θύλακες και διάφορους αδένες που διαπερνούν το δέρμα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες συμβάλλουν στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας μέσω της διαπνοής ενώ ξεφορτώνονται τα αποβλητέα υγρά ουρίας και λακτάζης. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν ένα ελαιώδες σμήγμα για την λίπανση των τριχών και της επιδερμίδας.

Η βαθύτερη στιβάδα του δέρματος ονομάζεται υπόδερμα ή υποδερμίδα και συνδέει το δέρμα με τα υποκείμενα όργανα. Αποτελείται από συνδετικό ιστό στον οποίο περιέχονται κολλαγόνο, ελαστικές ίνες και λιπώδη κύτταρα. Λειτουργεί ως αποθήκη καυσίμου σε περίπτωση έλλειψης τροφής, σαν αποσβεστήρας κραδασμών σε πτώσεις ή χτυπήματα και σαν μονωτικό υλικό.

ΠΗΓΗ

Από το blog μας

Η δίαιτα του στρατού

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη δίαιτα-διατροφή του στρατού προκειμένου να διατηρήσετε την ομορφιά σας και αναρωτιέστε περί τίνος…

Δείξτε φρέσκια και όμορφη τα Χριστούγεννα

H αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει και ενόψει των γιορτινών εμφανίσεων, όλες οι γυναίκες θέλουν να δείχνουν…

6 Tips για να διατηρήσετε το μαύρισμα σας το φθινόπωρο

Περάσατε ώρες κάτω από τον ήλιο χτίζοντας το τέλειο εξωτικό χρώμα και ξοδέψατε αρκετά χρήματα για να προστατευτείτε και να…

5 αλήθειες για την κυτταρίτιδα που πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε τις πέντε βασικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα.

Το καλάθι σας είναι άδειο.