BeBeautiful: Κέντρα Αισθητικής, Spa και ομορφιάς στον Άγιο Δημήτριο | Αποτριχωση laser ipl, cavitation

( 0 items )

211 10 71000

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 17:12

Το δέρμα του άνδρα

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία καλλυ­ντικών επενδύει όλο και περισσότερο σε προϊ­όντα για το ισχυρό φύλο. Η αντίληψη λοιπόν ότι τα καλλυντικά είναι γυναικεία υπόθεση ανήκει πια στο παρελθόν.

Παρ’ όλο που οι ομοιότητες ανάμεσα στο δέρμα του άνδρα και της γυναίκας είναι πολλές, το ανδρικό δέρμα εμφανίζει ορι­σμένες ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την παραγωγή ανδρογόνων ορμονών:

Είναι πιο λιπαρό: Έχει FHL (υδρολιπιδικό φιλμ) πιο πλούσιο σε σμήγμα, καθώς οι σμηγ­ματογόνοι αδένες εξαρτώνται από τα ανδρο­γόνα, οπότε και εμφανίζει συχνότερα διασταλ­μένους και εμφανείς πόρους, αλλά και μικρά σπυράκια. Οι αλλοιώσεις της ακμής είναι γενικά πιο πολλές και πιο σοβαρές.

Είναι πιο παχύ, πιο ελαστικό και πιο σφιχτό: Η δερμίδα είναι πιο πλούσια σε κολλαγόνο. Οι ρυτίδες εμφανίζονται πιο αργά αλλά είναι πιο βαθιές και η χαλάρωση του δέρματος είναι πιο μεγάλη και απότομη.

Η τριχοφυΐα είναι πιο έντονη στο πρόσωπο, στο οποίο αναπτύσσονται γένια (6 έως 30.000 τρίχες που καλύπτουν το ένα τρίτο του προσώπου).

Η έκκριση από τους εξωκρινείς ιδρωτοποι­ούς αδένες είναι μεγαλύτερη και με πιο όξινο pH (4,5-5,5, έναντι 5,8-6,5 στις γυναίκες).

Η έκκριση από τους αποκρινείς ιδρωτοποι­ούς αδένες είναι πιο άφθονη, δημιουργώντας πιο έντονη οσμή.

Η κερατίνη έχει τραχύτερη αφή και υφή.

Η παραγωγή σμήγματος είναι μεγαλύτερη.

Με την ηλικία και τις διάφορες επιθέσεις στις οποίες υποβάλλεται καθημερινά το δέρμα (ξύ­ρισμα, σαπούνισμα, κλιματικές επιθέσεις, τρό­πος ζωής, παραμέληση της περιποίησης), προ­καλείται σταδιακή μείωση των NMF (Νatural Μoisturizing Factor - φυσικός παράγοντας ενυ­δάτωσης). Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν ση­μαντική αφυδάτωση και ξηρότητα, που μερικές φορές συνοδεύεται από ερεθισμούς, πιτυρίαση, ροδόχρου ακμή.


Διάγνωση της κατάστασης του δέρματος

» Οπτική εξέταση

Το δέρμα μπορεί να είναι θαμπό (το σμήγμα αφήνει ρύπους και το φως δεν αντανακλάται καλά), να γυαλίζει λίγο ή πολύ έντονα (ανά­λογα με τη ροή του σμήγματος) και οι κόκκοι του να είναι χοντροί, ακανόνιστοι (διασταλμένοι πόροι λόγω υπερτροφίας των σμηγμα­τογόνων αδένων).

Πολύ συχνά παρατηρούνται σπυράκια, μικρο-κύστες, σπυριά, ουλές από ακμή και ενδεχομέ­νως ερεθισμοί, ροδόχρους ακμή, κονδυλίαση (φλεγμονή των θυλάκων της τρίχας στα γένια).


» Εξέταση δια της αφής

Η εξέταση δια της αφής δίνει την εντύπωση ότι το δέρμα είναι:

• ελαιώδες, απαλό (υπερβολικό σμήγμα)
• παχύ (αυξημένος όγκος σμηγματογόνων αδένων, υπερκερατινοποίηση)
•  ακανόνιστο (ακανόνιστοι κόκκοι και ατέ­λειες).

Τα χαρακτηριστικά αυτά παρατηρούνται μόνο στη μεσαία γραμμή του προσώπου, αν το δέρμα είναι μεικτό, ή σε όλο το πρόσωπο, αν το δέρμα είναι λιπαρό. Σε περίπτωση μεικτού δέρματος, οι πλευρικές ζώνες είναι φυσιο­λογικές ή ξηρές.


Οι στόχοι

• Για τα προϊόντα καθαρισμού: αποτελεσματι­κός καθαρισμός, χωρίς επιθετικότητα και χωρίς υπερβολική αφαίρεση των λιπιδίων, με σεβασμό στην ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος.

• Για τα προϊόντα ξυρίσματος:

» Λίπανση του δέρματος ώστε να προστατευ­θεί και να περιοριστεί η καταστροφή του FHL (υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας).
» Μείωση της δυσάρεστης αίσθησης από το πέρασμα του ξυραφιού.


Συμβουλές για τους άντρες:

• Να καθαρίζετε το πρόσωπο και το λαιμό σας πρωί και βράδυ με απαλά προϊόντα που δεν προκαλούν σπυράκια, όπως:
» στερεό συνθετικό καθαριστικό
» τζελ που κάνει αφρό
» γαλάκτωμα ή κρέμα που κάνει αφρό
» λιπαρό σαπούνι (εκτός και αν το δέρμα είναι ευαίσθητο, ερεθισμένο) και να ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

• Να χρησιμοποιείτε προϊόν απολέπισης μία ή δύο φορές την εβδομάδα (εκτός και αν το δέρ­μα είναι ερεθισμένο), ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα, να αποφραχθούν οι πόροι –έτσι είναι πιο βαθύ και ομοιόμορφο το ξύρι­σμα–, να λεπτύνουν οι κόκκοι του δέρματος, να φωτίσει και να γίνει πιο ματ η όψη, να διεγερθεί η μικροκυκλοφορία του δέρματος και να ενεργοποιηθεί η κυτταρική ανανέωση. Να επιμένετε στη μεσαία ζώνη και να αποφεύγετε την περιοχή γύρω από τα μάτια.

• Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, μετά το ξύ­ρισμα, να ψεκάζετε το πρόσωπό σας με κατα­πραϋντικό μεταλλικό νερό και να το στεγνώνετε προσεκτικά.

• Να απλώνετε ένα προϊόν για μετά το ξύρισμα, χωρίς οινόπνευμα, κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας.

• Όταν τελειώνετε, να κάνετε καθαρισμό του προ­σώπου σας.

Προσοχή!

Το ξύρισμα αποτελεί καθημερινό επιθετικό παρά­γοντα για τους περισσότερους άνδρες και ευ­θύνεται για την αλλοίωση του FHL και για την απόξεση της επιφάνειας του δέρματος, που προκαλεί ξηρότητα και αφυδάτωση και δημι­ουργεί κοκκινίλες, «τράβηγμα», ενόχληση. Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται ευνοούν τον τοπικό πολλα­πλασιασμό των μικροβίων, όπως ο S. aureus, και επομένως τη φλεγμονή και ενδεχομένως τη λοίμωξη.


Περιποίηση του προσώπου

Οι στόχοι

Στόχος της περιποίησης του προσώπου του άν­δρα είναι:

• Μετά τον καθαρισμό και το ξύρισμα, να βοη­θήσει την επανόρθωση του FHL, να καταπραΰ­νει τους ερεθισμούς και τις ενοχλήσεις, να διευκολύνει την επούλωση, να αντισταθμίσει την ξηρότητα που προκαλείται από το ξυράφι και να δώσει αίσθημα φρεσκάδας και ευεξίας.

• Να προστατέψει το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις.

• Να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει την υγρα­σία στην κεράτινη στιβάδα.

• Να ρυθμίσει ορισμένες διαταραχές της φυ­σιολογίας.

• Να αντισταθμίσει τις ανεπάρκειες που σχετί­ζονται με την ηλικία.


Συμβουλές:

• Να απλώνετε καθημερινά, αμέσως μετά το ξύρισμα, σε δέρμα που έχει στεγνώσει προσε­κτικά, ένα καταπραϋντικό και προστατευτικό προϊόν περιποίησης «πολλών λειτουργιών», ελαφριάς υφής (υγρό, τζελ, «βάλσαμο», κρέμα Η/Ε), κατάλληλο για τον τύπο του δέρματος και για τις ανάγκες της επιδερμίδας σας (ενυδατικό, σμηγματορυθμιστικό, αναζωογονητικό, κατά των ρυτίδων).

• Για να προλάβετε ή να μειώσετε τις ατέλειες στην περιοχή γύρω από τα μάτια (μικρές ρυτίδες, κύ­κλοι, σακούλες), να απλώνετε ένα ειδικό προϊόν με αποσυμφορητικές δραστικές ουσίες.

• Να εφαρμόζετε το κατάλληλο αντηλιακό προ­ϊόν όποτε είναι απαραίτητο (τζελ, τζελ-κρέμα, γαλάκτωμα πολύ υγρό κτλ.).

• Για να γίνει το δέρμα πιο φωτεινό και ματ, να λεπτύνουν οι κόκκοι του δέρματος, να σφίξει το δέρμα και να μειωθούν οι επιφανειακές ρυτίδες, να εφαρμόζετε δύο ή τρεις φορές το χρόνο, για τουλάχιστον 1 μήνα, μια περιποίηση με ΑΗΑ.

• Σε περίπτωση που υπάρχουν μαύρα στίγ­ματα, να τοποθετείτε σε υγρό δέρμα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ένα ειδικό επίθεμα. Να το αφήνετε να στεγνώσει 10-15 λεπτά και στη συνέχεια να το αφαιρείτε με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια να εφαρμόζετε μια καθαριστική, στυπτική και μαλακτική λοσιόν.

• Αν υπάρχουν σπυράκια, να απλώνετε ένα αντι-βακτηριακό επίθεμα και να το αφήνετε να δράσει όλη τη νύχτα. Να επαναλάμβανετε τις επόμενες νύ­χτες έως ότου το σπυράκι ξεραθεί τελείως. Στη διάρκεια της ημέρας, να συμπληρώνετε τη δράση του με την εφαρμογή αντιβακτηριακού (υγρό, τζελ, πάστα, σε «μπίλια», σωληνάριο, στικ).

 


ΠΗΓΗ: farmakeutikoskosmos.gr

Από το blog μας

Η δίαιτα του στρατού

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη δίαιτα-διατροφή του στρατού προκειμένου να διατηρήσετε την ομορφιά σας και αναρωτιέστε περί τίνος…

Δείξτε φρέσκια και όμορφη τα Χριστούγεννα

H αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει και ενόψει των γιορτινών εμφανίσεων, όλες οι γυναίκες θέλουν να δείχνουν…

6 Tips για να διατηρήσετε το μαύρισμα σας το φθινόπωρο

Περάσατε ώρες κάτω από τον ήλιο χτίζοντας το τέλειο εξωτικό χρώμα και ξοδέψατε αρκετά χρήματα για να προστατευτείτε και να…

5 αλήθειες για την κυτταρίτιδα που πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε τις πέντε βασικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα.

Το καλάθι σας είναι άδειο.